2020. október 6., kedd

Kontrasztok

 



                                                                Orsós György: Kontrasztok



                                                            

Két hét után, amikor az önkéntes karanténomnak vége volt, alig vártam, hogy lemehessek a parkban, egy kicsit levegőzni. És a kései napfény ízét magamba szívtam. Mellettem lévő másik padon, az alábbi párbeszédre lettem figyelmes.

- Te kivagy? Akarsz tőlem valamit?

- semmit.

- Miért ültél ide mellém?

- Csak.

- Csak? Miért? Mit akarsz tőlem ?

- Mondjuk, hogy beszélgetni szeretnék valamiről, rólad mondjuk! Érdekes vagy!

- Jól van! Beszélgessünk. Mit jelent az hogy érdekes?

- Te sérült vagy?

- Az mit jelent?

 - Hát hogy ott fent, ott a fejednél, bajok vannak?

- Nincs semmi bajom a fejemmel. Anyukám azt mondta én vagyok a legszebb fiú. Tanító bácsi meg azt mondta, hogy engem sok mindenre meglehet tanítani, mert okos vagyok.

- Akkor sok mindent megértesz?

- Igen! Például azt, ha rám szólnak, hogy csináljak rendet a szobámba, akkor elrakom a játékaimat, és felsöprök, és kitakarítok.

- Az jó. mert én nekem, ha szólnak, én megvonom a vállam és azt mondom, hogy majd anyám     megcsinálja!

 - Az akkor ugye nem jó? Nekem az öröm az, ha jön az anyukám és megdicsér, hogy milyen ügyes vagyok.

- Á, az fárasztó. Unalmas! Nálunk mindent az Anyu csinál, én és Apu megjavítjuk a járgányunkat, az jelenti nekünk a kikapcsolódást, és utána jót autózunk, eszünk, kólázunk. Apu sört iszik.

- Én is eszek finomat, amikor anyuval közösen sütünk almás pitét. Akkor nagyon ügyes vagyok, mert az almareszeléket én ízesítem. A sütésnél is segítek. Utána, ha végzünk, akkor meg sokat játszunk apuval, és anyuval. Apuval focizunk és tengózunk.

- Az semmi. Én legtöbbször az Árkádba megyek gépezni, és a fiúkkal a játékterembe. Te tudod mi az?

- Nem.

- Látod, ezért vagy te lemaradva tőlünk normálisoktól, ezért vagy te sérült.

- Nem baj. De szeretnek így is, az Anyukám és az Apukám is. / Sír/

- Jól van! Mennem kell, majd lesz valahogy. Neked lesz családod, ha megnősz?

- Már nagy vagyok, és már van családom. Anyukám Apukám meg a Nagyi.

- Hány éves vagy?

- Húsz éves vagyok. Down-szindrómás. Anyukám mondta. És te hány éves vagy?

- Tizenhat.

                                                                                

 

                                                                            

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Telefon

 

 

- Halló. Itt vagy még? Akadozik a vonal...

- Tudom ez a kurva zsinór rövid és én kitekert felsőtesttel ülök az ágyamon, hogy telefonálgassak így neked. 

- Te, hallod kapitányom, mit szólnál ahhoz, ha kiruccannánk, egy jót enni, és inni a csámpásba.

- Benne vagyok, csak egy kicsit rendbe szedem magam. 

- Te, figyelj ki volt az a nő ma reggel aki tőletek jött ki? Sárga felsőbe volt és fehér szoknyába.

- Az  asszony barátnője jó nagy darab nő. Miért kérded?

- Mert múltkor két rendőrrel volt. Le volt bilincselve. Épp a kocsijukhoz cipelték. És tudod pont ez a ruha volt rajta. Tényleg ismered Őt?

- Persze a feleségem barátnője, de szerintem az a múltkori csaj a rendőrökkel, nem ő volt, csak a véletlen műve hogy egy forma volt a ruhájuk. 

- Pedig ha mondom, a te neved mondta, hogy vigyék tehozzád, mert te igazolod az egésznapját. 

- Honnan veszed ezt a marhaságot?

- Ez nem marhaság, mert pont akkor szálltam ki a kocsimból, és mint tudod barátom, te pont majdnem szembe laksz velem. Ez pedig akit ma reggel láttam, ugyan az a nő volt. 

- Mondom, hogy csak beugrott hozzánk, hogy az asszonnyal beszéljen, aki épp a fodrászhoz ment, valami pénz téma volt. Nem figyeltem, mert mással voltam elfoglalva. 

- És mivel, hogy a másik nődet felhívd? Ugyan engem nem versz át.

- Nem is akarlak. Jó! Jó ! A Jolán igaz, létezik, az a sárgaruhás nőhöz semmi közöm nincs. 

- Pedig ha jó látom, most száll ki a kocsijából, egy  Mercédeszből. Te kérdezhetnénk valami bizalmasat. 

- kérdezz! 

- Az asszonykád megtalálta a nyertes lottószelvényt? Mert az én feleségemnek mondta, hogy ötöse van, ha jól emlékszik? És, hogy elkajtatta azt valahová!

- Meg találta a szekrényébe, de csak hármasa volt. Mindig azzal az állandó számmal játszik. Tudod hogy van ez. Évek óta ugyanazokkal a számokkal játszik, na várj csak, a hármas, huszonkettes , a harmincnyolcas, negyvenegyes, negyvenötössel, és hatvanassal. 

- Akkor téged jól át vert. Két milliárdot tegnap felvett a sárga ruhásnővel. 

- honnan veszed ezt az agyrémet. Hiszen ki sem mozdult otthonról, csak a sárga ruhás nővel volt, ha jól emlékszem Mariska volt a neve, tegnap a városban, de délutánra már otthon is volt. 

- Honnan, honnan! Ott dolgozom a Szerencse Játéknál. Mi mindenről tudunk, ki mikor mennyit nyert.  

Bár ez hat pecsétes titok, mert ha kiderül, hogy elpofáztam neked, nekem lőttek. A rendőrök lesittelnek. Úgy hogy hallgass, ha megkérhetlek rá.

Amúgy meg a problémád meg lesz oldva, mert a pénzből, te nem kapsz egy fityinget sem.

- Azt nem hiszem, mert ha leteszed a telefont, abban a szentpillanatban felhívom az ügyeletet, hogy információkat szolgáltattál ki a nyereményt illetően nekem az országos Rendőr Főkapitánynak. Nekem fognak hinni.

- Azt nem hiszem, az ajtód előtt a megoldás.  Én Nyertem. Pá.

(kicsapódik az ajtó és a sárga ruhás nő egy pisztolyból, golyózáport zúdít  az ágyon fekvő férfira.)

- Ha most élnél, látnád hogy ki az igazi sárga ruhás nő, te balek. A legjobb haverod. Én voltam a vonal túlsó végén. A feleségeddel terveltük ki az egészet.  Ezt megszívtad.

 - 

 

 

 

2020. április 5., vasárnap

Mit tettél ember

Mit tettél, ember.

Az elég sem volt elég. Még több kellett, még nagyobb, még gyorsabb, még magasabb, még drágább, még szebb, még hamisabb, még több, még több, még több…

A repülőid eltakarták az egemet, a hajóid eltakarták a tengeremet, vonataid a földemet, felhőkarcolóid a hegyeimet, felhalmozott árucikkeid a tükörképedet, fesztiváljaid zajától nem hallottad a madarakat, nem hallottál engem…nem hallottad magadat.

Ember…mit tettél.

Rohantál, hogy még több országot láss. Nem volt elég egy utazás, nem volt elég száz utazás, hajszoltad a menekülést, a helykeresést, és észre sem vetted az otthont…magadban. Nem volt jó az erkély, az udvar, az erdő, a közeli domb, nem érdekelt a patakpart a házad mellett, mentél, csak mentél, mert azt hitted, menned kellett.

Ember…nem értetted.

Nem értetted, hogy miért lángol a tüdőm, hogy miért olvad a jegem, hogy miért nyelnek el városokat a rengéseim. Nem értetted, miért torpansz meg miért, miért nem jön az újabb siker, miért egyre küzdelmesebb akár csak egy lépést is tenni meg. Nem értetted, mit jelent megállni, mit jelent hátrálni, mit jelent hálát adni. Nem értetted, hogy segítséget, hogy szünetet, hogy figyelmet kérek. Nem értetted, mit jelent rajtam élned.

Ember…vedd észre!

Vedd észre végre a lényeget! Állítsd le kicsit végre az életed! Hagyd az autót, a repülőt, hagyd a bulit, a melleted ülőt, vedd észre a hangodat, a fiadat, a lányodat, vedd észre a napsütést, a szelet, a friss levegőt, az erdőt, fejed fölött a tetőt, vedd észre, hogy jól is használhatod az erőd! Vedd észre a néptelen utcákat, az üres tereket, a máskor mindig oly zsúfolt épületeket. Lásd a világodat, amit építettél! A tiéd! Csak egy kicsit túlsiettél. Halld meg a tenger imáját, a madarak lármáját, a tapsot az erkélyen, az istent a szívedben. Lásd végre a nagyobb képet, vedd észre, hogy ahogy volt, az…az nem élet. Vedd észre, hogy most a te tüdőd lángol, hogy most te vagy a jegesmedve mindentől távol, vedd észre, hogy te vagy most beteg, mert nekem gyógyulnom kell, hogy továbbvihesselek.